Chagrijn en de kinderbijslag

FennaElke politicus heeft zo zijn eigen chagrijnonderwerp. Opvoeding en sancties is mijn chagrijnonderwerp.

De situatie in Slotervaart heeft veel losgemaakt. Tragisch voor deslachtoffers in het politiebureau, tragisch voor de nabestaanden entragisch ook dat het in een buurt plaatsvond binnen een paar dagentijd, rondom het Suikerfeest, de afsluiting van de Ramadan.
Dit is zo een moment dat je hoopt dat de politiek rustig blijft. Nietom haar verantwoordelijkheden te ontlopen, maar doen wat volgens mijgepast is, namelijk medeleven tonen, kalmte uitstralen en demaatregelen in de juiste proporties voor te stellen.

Binnen no time ging het mis. Hoe harder de uitspraken, hoe meer autoxe2x80x99sin brand werden gestoken, leek het wel. Men begon met een per avond enik geloof zondag waren het er 5 autoxe2x80x99s op een avond.
Samenscholingsverbod, preventief fouilleren en dan zaterdag het latenbeheren van de kinderbijslag door een aan te trekken gezinscoach voorouders die niet meewerken aan de opvoeding. Wat dat laatste te doenheeft met de situatie in Slotervaart is een raadsel.

En dan is de gemeenteraad aan zet. GroenLinks is tegen, omdat jemensen in hun portemonnee treft, omdat je het gezag van de oudersondermijnt in plaats van ze te ondersteunen, omdat we onze eigenvoorzieningen niet op orde hebben, omdat het juridisch niet kan,omdat…..

Kinderbijslag niet weghalen zegt het Parool vandaag.

De Amsterdamse PvdA staat niet achter dit plan, dus is er geen raadsmeerderheid. Opluchting maar ook Bravo!
Ook in Trouw vandaag een artikel over de juridische obstakels van het voornemen om ouders te korten op de kinderbijslag.

Fijntjes worden we erop gewezen dat er te hard van stapel wordtgelopen en dat dit middel niet nieuw is, maar er moet wel een rechteraan te pas komen, die de kinderen uit huis heeft geplaatst of als deouders onder curatele zijn gesteld.

En daar ligt misschien wel mijn grootste chagrijn. Ouders die hunkinderen verwaarlozen, mishandelen moeten worden aangepakt. En nietkeihard aangepakt, maar gewoon aangepakt. Alleen niet via een collegebesluit van B&W van Amsterdam, maar zoals het hoort via de rechter.

Bron: hyves van Fenna Ulichki (gepubliceerd op 23 oktober 2007)

About Ewoud Butter

Schrijver, onderzoeker
This entry was posted in fenna ulichki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s